Struktur sätter tankarna på plats och ökar den mentala energi för att ta rätt beslut och välja riktning. Struktur ökar också motivationen. Det är något jag fått bevis för gång på gång under alla år jag jobbat med hälsa.

I snart 15 års tid har jag haft förmånen att jobba med människor på olika sätt; som massageterapeut, personlig tränare, alkoholrådgivare på alkohollinjen, mentor åt HBTQ-ungdomar och idag som coach/mentor åt chefer som vill få bättre välbefinnande. I alla dessa jobb har jag sett att struktur är A&O och ger den mentala energin som krävs för att få insikt, ta beslut, välja riktning och gå till action.

En bra liknelse är gymträning. Om du inte har något schema och inte planerat vad du ska träna när du kommer till gymmet hamnar energin, orken och motivationen i botten. Du hattar runt utan mål. Om du däremot har struktur; du har en plan, ett upplägg för träningen – då kan du lägga all mental energi på träningen och övningen som du håller på med. Bra mental energi ger fokus!

På samma sätt blev jag varse detta när jag jobbade som Alkoholrådgivare på Alkohollinjen. De som ringde hade många tankar, en historia som snurrade runt i tanken och samtidigt erfarenheter att ha lyckats kontrollera sitt alkoholintag. De positiva erfarenheterna försvann oftast i den ostrukturerade tanken och energin och orken för att göra något åt sin situation fattades. Genom struktur fick de klarhet. Klarheten gav mental energi och förståelse.

Jag tycker mig se samma mönster hos alla chefer som jag har coachat genom åren. Många kloka tankar, många järn i elden och ett stort driv. Men när tillvaron börjar svaja, välbefinnandet inte infinner sig de vill så tappar många strukturen, av helt naturliga själ. Den mentala energin och orken dalar och den onda cirkeln är ett faktum. Det blir ofta aha-upplevelser när vi tillsammans får struktur på allt. Energin infinner sig och de kan börja agera på sina insikter och viljor.

I dagens hektiska tillvaro är det oftast vår mentala energi som dräneras. Mental trötthet är idag en stor anledning till utbrändhet. Hjärnans energi tar stopp. Det är viktigt att individer har verktyg för att hantera sin mentala energi idag. Och det är viktigt att organisationer skapar sociala och fysiska miljöer som gynnar den mentala energin och ger möjligheter för att återhämta sig under dagen.