Idag är det många som känner stress direkt när de vaknar på morgonen. Och vissa vaknar mitt på natten och kan inte somna om. Jobbets måsten ligger som en våt filt i sängen. Alla måsten i livet. Livet i sin helhet.Vi lever i en hektisk värld där fokus ligger på pengar, konsumtion, prestation och att hinna med så mycket som möjligt. FoMO – Fear of Missing Out – rädslan att missa något som gör att mobilen blivit till en snuttefilt. Glädjeämnen finns där såklart men byts snabbt ut till oro. Så stress handlar inte bara om att ha mycket att göra – det handlar om livet i helhet och den kontext som vi alla är med och skapar och lever i.

Så vad kan vi göra för att minska stress i våra liv? Träning är ett sätt – och ett väldigt enkelt och effektivt sätt!

Så fungerar stress
I hjärnan finns en del som heter Amygdala (eller rättare sagt två; en madelformad i varje hjärnhalva) som signalerar fara och aktiverar stressystemet. Det märkliga är att Amygdala i sin tur reagerar på ökade kortisolnivåer (stresshormon) och blir ännu mer aktiv. En ond spiral där stressen föder stress.Tack och lov har vi en ”stressbroms” i hjärna som kallas hippocampus – vårt centrum för minnet. Individer som håller på att bränna ut sig tappar just minnet och börjar glömma bort saker. Kom ihåg den varningssignalen! Det farliga är att när du börjar glömma saker så har du en krypande Hippocampus – som inte längre är en så bra stressbroms. Stressen blir tillslut okontrollerbar!Kortfattat; Amygdala gasar, Hippocampus bromsar.

Träna bort stress
För att bli bättre på att hantera stress så verkar det vara bra att sänka kortisolets effekter på hjärnan. Det är där träning och motion kommer in i bilden. När du ger dig ut för att springa ökar faktiskt kortisolnivåerna. Det behövs för att din kropp ska klara av att prestera fysiskt. Kortisolnivåerna sjunker dock lägre efter träningspasset än vad de var innan. Nästa gång du springer behöver inte kroppen samma påslag av kortisol för att klara av att prestera. Det intressanta är att om du tränar regelbundet så kommer kortisolet öka allt mindre vid andra situationer då kroppen gör sig beredd för utmaning – eller en stressig situation. Du blir helt enkelt mer resistent mot att bli stressad av att motionera.

Hippocampus älskar motion
Tester har visat att vare sig du är vältränad eller otränad så har du lägre kortisolnivåer vid ett ”stresstest” om du till exempel springer 30 minuter innan. Hippocampus, stressbromsen, hade högre aktivitet hos de som tränade innan testet. Hippocampus älskar motion.

Frontalloben dämpar också stress
I frontalloben i hjärnan sitter förmågan att begränsa impulser och den analytiska förmågan. I boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen skriver han att; när du flyger och det kommer en luftgrop är det Amygdala som skriker ”Vi störtar” men Frontalloben som lugnar stressystemet och säger ”Det är bara en luftgrop, det här har vi varit med om förut och då störtade vi inte. Varför nu?”. Så precis som balansen mellan Hippocampus och Amydala så finns det en dragkamp mellan frontalloben och Amydala. Stress upplevs av kroppen som ett sorts hot.

Man har faktiskt sett att hos individer med en personlighet med mycket oro är frontalloben mindre.

Så att stärka frontalloben – den andra stressbromsen – är avgörande om du vill sänka stressen i ditt liv. Det som händer när du motioner är att blodflödet ökar i frontalloben. Idag vet man också att regelbunden träning kopplar frontalloben närmre Amydala – och på så sätt kan hålla koll på stressgasen Amygdala bättre. Flera studier har också visat att mindre stress och oro och ger ökat självförtroende.

Men du behöver ligga i – det tar flera månader av regelbunden pulshöjande motion för att dessa effekter ska hända i frontalloben. Men kom ihåg att stressreduktionen är omedelbar efter att du har motionerat.

Inte anpassade för dagens livsstil
Vår hjärna ser ungefär lika dan ut idag som för 12000 år sedan. De stressiga situationerna på den tiden var mycket korta; ett lejon dök upp, SPRING! Och sen var faran över. Idag lever väldigt många med ett lejon efter sig hela dagarna. Vår hjärna och vårt stressystem klarar inte av det. Vi behöver som människor ta ett steg tillbaka och ifrågasätta hetsen. Att hitta sina värderingar, manifestera dem och lära sig att andas rätt, stanna upp då och då under dagen och att meditera kan göra under.

Avslutningsvis
Det vi kan konstatera är att genom att vara fysisk aktiv med ökad puls så kan du leva med mindre stress och oro. Studier har visat att regelbunden motion ger lika bra effekt som terapi eller lyckopiller mot lindrig depression – och med inga biverkningar. Vill du veta fler intressanta detaljer om hur motion sänker stress, oro och ångest ska du köpa boken ”Hjärnstark”. Du kan läsa min intervju med författaren Anders Hansen här på bloggen.Rekommendationen för effekt på hjärnan är att du ska fokusera på konditionsträning. Det ger bättre effekt än styrketräning ur ett stressperspektiv. Minst 20 minuter, men gärna upp mot 45 minuter. Se till att få upp pulsen rejält i alla fall 2-3 gånger i veckan. (edit: nu har det kommit ny forskning som säger att styrketräning är lika effektivt. Hur som haver är mitt råd att det är ökad puls som gäller. Hur du får den spelar ingen roll)

Så känner du dig stressad och upp i varv kanske en löprunda är precis vad du behöver.