Idag är det många som har svårt att bara sitta och inte göra någonting. Vi lever i en hektisk värld där fokus ligger på att uppleva så mycket som möjligt, att prestera, träna och vara snygga. FoMO – Fear of Missing Out – rädslan att missa något verkar inte alls handla om att missa frågan ”Hur mår jag egentligen?”.

Så vad kan vi göra för att leva med mindre stress? För att minska stressen är träning ett bra sätt. I artikeln ”Spring ifrån stressen”, läst av över 2700 på LinkedIn, kan du läsa om varför träning minskar stress. Toppen! (Och om du läser den på LinkedIn och vi inte är vänner där; skicka gärna en kontaktförfrågan)

Men hur länge tänkte du springa ifrån stressen? Det är här meditation kommer in i bilden eftersom meditation ökar din Emotionella Intelligens (EQ). Så att sitta och meditera på stressen får dig att se orsakerna med klarhet.

Ökad EQ – mindre stress

En ursprunglig definition av EQ är:

”Förmågan att övervaka ens egna och andras känslor, att särskilja dem och att använda den informationen för att vägleda tänkande och handlande.”

Självkännedom är navet av Emotionell Intelligens (som bland annat är självkontroll också). Det beror på att självmedvetenhet engagerar den tänkande hjärnan och processen med känslor. I praktiken kan det innebära skillnaden mellan att skrika på någon i trafiken och trigga igång stress och amygdala (hjärnans “hotcentrum”) till att tänka ”äsch, han kör så och jag kör så här, alla är vi olika”.

Och för detta krävs såklart uppmärksamhet på vad som försiggår!

 

Meditation och hjärnan

Känslor, våra instinkter och dess fysiska reaktioner sitter djupt rotade i oss. I hjärnan finns en del som heter Amygdala (eller rättare sagt två; en madelformad i varje hjärnhalva) som signalerar fara och aktiverar stressystemet. En lugn Amygdala verkar vara bra för mindre stress, att styra sina impulser och inte överreagera på händelser runt omkring oss.

Studier med MR-skanning visar att amygdala krymper genom att meditera regelbundet. När amygdala minskar i storlek blir prefrontala cortex – området i hjärnan som styr vårt medvetenhet – tjockare. Så genom meditation ökar vi vår kapacitet att hantera stress och att vara mer medvetna – ha bättre uppmärksamhet.

Så genom meditation ökar vi vår kapacitet att hantera stress och att vara mer medvetna – ha bättre uppmärksamhet.

 

Meditation är som träning

Meditation är lite som att gå till gymmet. För att bli starkare i biceps behöver du träna biceps några veckor. Meditation är en sorts uppmärksamhetsträning och genom att sitta och blunda, fokusera på andningen och gång på gång när tankarna vandrar iväg ta tillbaka fokusen till andningen övar du din uppmärksamhetsmuskel. Den medvetna närvaron öppnar upp för ökad självkännedom.

Forskning visar på mindre stress, bättre koncentration och problemlösning. Efter 30 minuters meditation per dag i två månader såg man i en studie att hippocampus – hjärnans stressbroms – hade blivit större. I de flesta studier är resultaten att amygdala blir mindre aktiv – men då kan man ju tycka att det är lättare och mer effektivt att ut och springa eller träna på gym.

 

Detta säger flera mediterande VDs och andra

Intresset för meditation bland högt uppsatte chefer har ökat stort de senaste åren. Smart! Inte alls förvånad! Bland de som fått uttala sig i artiklar om positiva effekter för dem själva och organisationen har bland annat sagt:

“det gynnar innovation, talang och minskar personalomsättningen”

”Det var den där stunden då priset rasade och det var panik på jobbet. Börsgolvet var ett organiserat upplopp. Tack vare min meditationspraktik kunde jag behålla mitt lugn och föreslå lösningar för att minska effekten av marknadskraschen. ” (Tidigare medarbetare på Goldman Sachs)

“Jag tenderade att inte förstå vad mitt team gick igenom. Jag blev arg om de inte presterade enligt mina förväntningar. Tack vare meditation har jag utvecklat tålamod och har en bättre relation med mitt team. Bäst av allt, jag bevarar ett lugnt sinne.”

“Tack vare meditation känner jag att jag har bättre anknytning till mina kunder.” (Ernst & Young 2011 Entrepreneur of the Year)

“ett suveränt verktyg för att förbättra mitt fokus. Det har också hjälpt mig att ta ett steg tillbaka och känna lite lätthet kring tankar eller känslor som är närvarande.” (Bill Gates)

 

Ett nödvändigt komplement till träning

Så det som meditation kan komplettera din träning med är den långsiktiga självkännedomen och därmed förmågan att göra något åt stressen. Du kommer också att få en bättre ”flexible respons” – alltså tiden mellan stimuli och reaktion vilket gör att du inte stressar upp dig, ilsknar till, inte låter känslorna ta över. Du ger dig tid att fundera om känslan verkligen är värd att agera på. Mindre tankar, mindre stresskänslor och mer mental energi (klicka här för en guide för mer energi).

 

Sitt och meditera på stressen

Så för att leva med mindre stress verkar det vara bra att lära känna sig själv och öka sin uppmärksamhet kring känslor och reaktioner. Att meditera på olika saker är ett utmärkt sätt. Att meditera på stressen är ett sätt att förstå vad som triggar den. Så klart att det kan vara läge att påpeka dålig arbetsmiljö till chefen, samtidigt som vi individer har ett komplext känsloliv, våra egna tankar, hangups och inte minst ett privatliv som ofta skapar mycket stress.

 

Rekommendation

De flesta studier är gjorda på personer som mediterat cirka 20 minuter per dag i två månader. Jag har cirka 7 års erfarenhet av meditation och märkt att korta meditationsstunder i kombination med att sakta ner, vara mer närvarande i min andning – alltså vara mindful i allt jag gör – ger stor effekt också. Bill Gates mediterar bara 10 minuter några gånger i veckan, sittandes på en vanlig skön stol och ja.. du läste ovan vad han känner.

Tänk efter vad du lägger tid på på dagarna. Sitter du och skrollar på mobilen under 20 minuters bussresa kan du meditera istället. Väntar du på bussen i 5 minuter kan du också meditera kort. Det finns massor med stunder under dagen som vi fyller med andra tankar (oro, planering och stress) istället för att stanna upp, kanske blunda och fokusera på andningen – ett sätt att öva upp din uppmärksamhetsmuskel.

Ökad uppmärksamhet leder till ökad självkännedom. Ökad självkännedom ger möjligheten till självkontroll och val av hur du vill reagera – på ett sätt som skapar mentalt utrymme och lugn istället för stress.

 

Inte anpassade för dagens livsstil

Våra hjärnor är skapta för att hantera några få människor per dag och processa så mycket information en skog ger oss. Jämför det med en dag på ett jobb i en storstad. Därför är det viktigare än någonsin att bli uppmärksam på din mentala (och fysiska) energi. Om du är sugen på mer energi och känner att det skulle vara kanon med att ha ett bollplank, någon som kan locka fram dina idéer och tankar och en person som också ger av sin kunskap kan du läsa mer HÄR om min chefscoachning.

Avslutningsvis

Det finns mer forskning kring fysisk aktivitet. Fler personer som utövar det än meditation samt träningens direkta effekter på stress. Glöm inte det! Men – och också ett viktigt men – du får inte ökad självkännedom av fysisk aktivitet. Och den stillheten fri från yttre distraktioner och aktivitetshysteri är något vi alla behöver idag. I den stillheten finns insikten om vad du mår bra av, vad som gör dig stressad och tillgången till din inre visdom.

Verkar det bra men krångligt? Känns det som att du borde ta ett ordentligt grepp om din stress och ditt välmående? Med erfarenhet inom både träning, mindfulness och motiverande samtal kan jag vara den rätta katalysatorn till förändring. KLICKA HÄR och skriv dina tankar till mig så hör jag av mig.