Vad som motiverar människor är komplicerat och inte helt enkelt att förstå. Nedan följer dock 5 tips som forkningen faktiskt visat kan öka motivationen. Det här är en del av artikeln för Juseks medlemstidning Karriär.

Människan söker belöningar i det mesta. Och vi är kortsiktiga av naturen så belöningar som ligger för långt fram i tiden får ge vika för de omedelbara. Du kanske känner igen situationen när soffan känns mer tillgänglig än att byta om och ta dig ut att springa. Eller den omedelbara belöningen att äta en stor glass och helt glömma bort att “jag håller ju på att försöka gå ner i vikt”.

Erfarenheter lönar sig
Det är svårt att veta hur ditt liv kan bli bättre av fysisk aktivitet om du inte ger det en chans. Testa och dokumentera dina erfarenheter. Om du promenerat på morgonen istället för att ta bussen och känner dig piggare under dagen, skriv ned det “jag var piggare under dagen, eftersom jag promenerade på morgonen”. Var detaljerad. När du väl skapat många bra erfarenheter av en hälsosam vana så kommer det bli lättare att ta ett hälsosamt beslut nästa gång du tvekar. Börja testa!

Ta små steg
Öka utmaningarna i små steg för att minimera risken att misslyckas, vilket kan ta död på motivationen. Men var inte rädd för att behöva kämpa! Att förändra saker i sitt liv kräver viss jävlar anamma. De flesta som lyckats väldigt bra med något har också kämpat oerhört hårt.

Sätt egna mål
Det är viktigt att du själv har satt upp dina mål och inte någon annan. En känsla av egenkontroll och egna tankar ökar motivationen. Vi människor har en tendens att inte göra något om någon tjatar på en.

Skaffa stöd
Ibland behöver man en knuff på vägen för att hitta sin motivation och då kan en coach/tränare göra susen. Jag är expert på att få människor att hitta sin motivation. Den finns där oftast men om inte – behöver man ofta en push!

Du äger ditt liv
Stanna upp och reflektera över DITT liv och vad du vill prioritera. Din hälsa är basen i livet. Du behöver hälsan för att orka jobba, leva, ta hand om eventuella barn, vara social med vänner – och att arbeta smart och effektivt.