Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. I augustinumret 2017 av fackförbundet Juseks medlemstidning Karriär gav jag nio tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

Det digitala och flexibla arbetslivet utmanar begreppet arbetstid. Bärbara datorer och mejl i mobilen ger stora fördelar, men ställer också högre krav på vår förmåga att kontrollera hur mycket vi arbetar. Nu när stämpelklockan är ett minne blott är det upp till oss att prioritera så att vi får tillräckligt med återhämtning. Att hela tiden vara på tå inför jobbsamtal och jobbmejl är en usel idé. Se till att ta reda på vad din arbetsgivare förväntar sig av dig och ta sedan fram papper och penna och följ mina tips. Och detta med just papper och penna – att skriva ner dina tankar är en av nycklarna för att komma till insikt, beslut och förändring. 

Skriv ner vad du lägger tid på

Genom att skriva ner hur mycket tid du lägger på olika aktiviteter under en vecka, kan du se om det du tycker är meningsfullt prioriteras. Gå igenom din lista, undersök vad som suger onödig tid och skapa en handlingsplan för hur du kan skapa bättre balans. Bor du i en familj så kan det vara en bra idé att göra det tillsammans. Om du googlar ”livshjulet” får du fram en modell för hur du klart och tydligt kan utvärdera olika delar av ditt liv.

Var öppen för förändringar

Även om du innerst inne har bestämda åsikter om hur din vardag ska se ut och vad du ska hinna med – var beredd på förändringar som du inte kan påverka. Acceptera dem och lär dig hur du kan reagera, omvärdera och agera utifrån det. 

Hjälpas åt

Att hitta balans och att integrera arbete och fritid involverar andra människor. I en familj, men också bland vänner; kanske andra kan ställa upp med att hämta barn på förskola eller rasta hunden om du själv behöver eller vill prioritera annat. Hjälp varandra. Prata om det!

Ta en dag i taget

Ett tips är att inte spika vissa prioriteringar för långt i förväg, utan att ibland planera dag för dag. Varje dag kan du bestämma om en hög med e-post är viktigare än att äta lunch med en gammal gymnasiekompis, eller vice versa. Det måste finnas flexibilitet i ditt schema. 

Att älska jobbet är okej

Vissa älskar sitt jobb, så mycket att de är villiga att spendera massor med extratimmar på att utveckla sig själv och företaget. Om det gör dig glad att ta med din bärbara dator hem för att du känner att du gör skillnad i världen – eller bara för att du älskar arbetet – gör det! Var dock oerhört lyhörd för om det finns yttre eller inre prestationskrav som ligger bakom dina val. 

Hitta din egen rytm

Forskare blir allt mer intresserade av den biologiska och personliga dygnsklockan, och de har upptäckt att när man är som mest kreativ, energisk och produktiv varierar mycket mellan olika människor. Tänk på hur dina egna energinivåer varierar under dagen. Om du är piggast på morgonen: försök att komma till kontoret tidigt.Om du vaknar till liv efter klockan nio kanske du ska överväga att skapa ett mindre traditionellt arbetsschema. På så sätt kommer du inte känna att du slösar bort värdefull tid på jobbet. Självklart har inte alla en sådan flexibel arbetssituation. Du kan också använda powernaps för att få energi, undvika att dricka alkohol dagar innan du ska upp och jobba och hitta platser som ger dig energi – till exempel naturen.

Du definierar balansen

Definitionen av vad balans i livet innebär varierar mellan individer. Titta på din livssituation i stället för att rätta dig efter normer och vad andra gör. Så länge du hittar lugn och glädje i ditt liv spelar det ingen roll om ditt schema ser annorlunda ut än någon annans.

Sovrummet är inte ett arbetsrum

Om du jobbar hemma bör du se till att inte göra det i sovrummet. Vår hjärna är smart och kopplar ihop platser och känslor. Om jobbet får dig att gå upp i varv kommer hjärnan ihåg det. Sovrummet ska inte uppfattas som en plats för arbete, utan för vila och återhämtning.

Prioritera – skala av

En av de svåraste utmaningarna med att uppnå balans i livet är att erkänna att man aldrig kommer att hinna med allt. Både stimuli och återhämtning – och inte bara i form av sömn – ska hinnas med under dygnets 24 timmar. Du kan inte prestera på topp inom alla områden under en längre tid. Så när du bestämt vad som är viktigt i ditt liv kan du välja och vraka bland det du prioriterar. Glöm resten!