Tanken på semester känns härlig, eller hur? Du kanske längtar efter att slippa mobilen och läsa en bok eller så kanske du ser fram emot att aktivera dig, resa, träffa massa vänner och ha fullt upp hela tiden. Längtar – ja det gör vi alla till semestern. Men sen kommer verkligheten som en kalldusch. Ofta kan semestern trigga igång negativ stress för att man vill hinna med så mycket och man märker att man inte hunnit planera en bråkdel.

Ett fundamentalt missförstånd är att vi ser arbete och avkoppling som två motpoler där den sistnämnda ofta får vänta till just semestern. Därför kraschlandar många in i semestern och första veckan blir en ren rehabiliteringsvecka. Att stressa ner, vara närvarande och pausa från alla krav och intryck är vitala delar av livet som förtjänar mer plats – varje vecka.

Så förbered dig inför sommarsemestern. Lösningen är att få in avkoppling i ditt liv redan nu! På så sätt kommer du vara mer i fas med semesterlunket och kommer kunna slappna av snabbare.

Vi är alla olika så det omöjligt att ge hälsosamma semestertips som fungerar för alla. Därför vill jag uppmuntra dig som vanligt, att lyssna på din kropp, lära känna dig själv och vara medveten om dina tankar och känslor. Då har du alla möjligheter att skapa en drömsemester med maximal avkoppling – om det sen är en träningsresa, socialt med släkten eller ingen plan alls – det vet du bäst själv!

Tips att välja ifrån:

Fixa matsäck till bilturen
Illa lagad mat på vägkrog eller en korv på en bensinstation. Det känner vi alla igen från bilsemestern. Nej, sno ihop några kalkonmackor och kokta ägg från hotellfrukosten så är du bättre rustad när hungern kommer. En rejäl påse nötter är kanon att ha i bilen. Och vatten!

Lokala gym
Ta chansen att testa lokala gym eller yoga på din resa. De flesta städer har träningsanläggningar där man kan träna en gång. Många hotell har också gym eller rum för träning. Eller kolla in AirBnb Experiences där lokalbor erbjuder aktiviteter – och ofta yoga, cykeltur eller annan träning. Och bor du i Stockholm och får besök av utländska vänner – boka min aktivitet “SWEDISH TASTY CRAVINGS with mindfulness

Testa meditation
Att meditera fem minuter varje dag kan lindra stress och oro. I vilket fall får det oss att koppla av och stilla tanken en stund. Låta det mentala få vila från alla intryck. Passa på att öva in en rutin på semestern när du inte har tidspress att ta dig till jobbet på morgonen.

Hoppa av Sightseeing-bussen
Att upptäcka en ny stad till fots eller på cykel ger frihet och energi – eftersom du rör på dig. Toppen för humöret!

Strandpromenad
Ska du däcka på en strand några veckor i sommar? Det kan vara skönt och precis vad du behöver. Samtidigt kan det vara så att du skulle må bra av lite rörelse om du sitter mycket på kontor annars; testa en raskt morgonpromenad eller en härlig joggingtur på stranden.

Förändra rutinen
Oavsett om du kopplar av på stranden eller utforskar en ny stad kan en paus från de normala rutinerna vara just semester. Jag tänker att vardagar ofta innebär ett späckat schema så att inte pressa in för mycket under semestern kan för många vara en bra idé.

Ta det lugnt med alkoholen
Förutom att alkohol innehåller mycket kalorier är det inte helt ovanligt att den högre konsumtionen under sommaren spiller över på hösten vilket kan göra dig mindre rustad för den mörkare årstiden. Och en jobbig vana som du behöver ta tag i när du behöver energi till att jobba igen.

Öppna inte jobbmejlen!
Om du svarar på ett jobbmejl, har du just öppnat dammluckorna. Barriären mellan dig och jobbet har just brustit. Se till att mailappen inte ligger så att du ser den varje gång du använder din mobil. Kommunicera med chef och medarbetare innan semestern om vem som tar över och hur uppgifter sköts när du är borta. Semester innebär faktiskt att inte behöva göra något alls som är jobbrelaterat!

Ändra problemlösarhjärnan till ”what ever-hjärnan”
För många handlar arbetet om att lösa problem och hitta effektivaste sätten. Släpp den och anamma lite mer ”what ever”. Människans hjärna är tillräckligt programmerad att upptäcka hot, vilket för många skapar oro, rädsla och stress tillräckligt i livet. Förresten är meditation ett ypperligt sätt att lugna amygdala – delen i hjärnan som som just triggar igång och säger hot, stress, akta dig…etc…

Låt inte semestern bli ett gantt schema
Släpp detaljplanerna och de tajta tidsplanerna. Var flexibel och förstå att förändringar är okej. Var spontan och upptäck utan agenda.

Lär känna din kropp
Att vara kompis med sin kropp och ha en bra dialog med den är A&O för att inte gå in väggen. Kroppen säger oftast till i god tid när stressen är för hög under lång tid. Semestern är en perfekt tid för att börja lära känna kroppen och vad den ger dig för signaler. Du är otroligt stor nytta av det när du är tillbaka till jobbet.

Vad är semester?
Vad är semester för dig? Vad är viktigt för dig att semestern ger? Svara på det och gör allt du kan för att det också ska bli så. Släpp krav och var lite ego. En semester då du tillfredsställt partner, vänner eller barns behov är inte en bra språngbräda för jobbhösten.

Lockad av lite jobb på semestern? Överväg detta:
Genom att ta ledigt tar du ansvar för företagets sjukkostnader med att stressa ner, återhämta dig, vårda dina privata relationer för att hålla dig frisk och komma tillbaka glad och mer produktiv.

Måltid är paus
Varje gång jag föreläser och pratar om hur viktigt det är att få in pauser flera gånger per dag, nickar de flesta igenkännande. Mitt bästa tips är att se måltider som paus. Det innebär att när du satt dig med maten framför dig – ge dig några sekunder för att ta ett djupt andetag, kom tillbaka till dig själv, samla ihop dig, släpp tankar och stress och säg till dig själv “så, nu ska jag äta”. Låt måltid vara tid för paus och återhämtning. Och tid utan mobiltelefon.

Var nyfiken
Nyfikenhet är en fantastisk egenskap som öppnar upp för så mycket i livet. Var nyfiken på förändringar och plötsliga oplanerade händelser. Livet är ju så… det förändras och saker blir inte alltid som man tänkt sig. Med nyfikenhet för det okända och oplanerade så kan glädje skapas.